projekt Medeni krog

Natisni
Kategorija: Aktualno Objavljeno Petek, 26 Februar 2021

V Gorenji Kanomlji se nahaja več posameznih točk kulturne in naravne dediščine. Skozi projekt Medeni krog smo jih povezali v celovit turistični produkt, ki obiskovalcem nudi različna doživetja. V neposredni bližini čebelnjaka si lahko ogledate eno največjih zasebnih zbirk mineralov in fosilov Janeza Klemenčiča in se seznanite z bogato geološko zbirko najdeno tako na idrijsko-cerkljanskem ozemlju kot tudi drugje po svetu. Po ogledu se odpravite na 9 kilometrov dolgo krožno pot kjer si ogledate Kanomeljske klavže, vodne pregrade, postavljene za namene splavljenja lesa v idrijski rudnik. Pot nadaljujete do domačije Šturmajce, kjer je v času njenega razcveta živelo preko 70 ljudi. Hiša ima še danes dobro ohranjeno črno kuhinjo, z zunanje strani pa jo krasijo lepo ohranjene freske. Ob spustu nazaj v dolino vas na poti pričaka gospodar Sandi in vam z veseljem razkaže staro kaščo, šupo s starim orodjem in kovačijo Pr’ Ivaniš. Sledi še še spust do domačije Zaklavže kjer je ohranjena sušilnica sadja in pot zaključite pri čebelnjaku, kjer vas pričakajo medene dobrote in počitek v notranjosti čebelnjaka.

Z načrtovano operacijo smo v neokrnjeni naravi v Gorenji Kanomlji postavili čebelnjak s katerim omogočamo obiskovalcem, da se pobližje spoznajo z čebelami, čebelarsko opremo, vzrejo čebelje družine, degustirajo med in izdelke iz medu in se v urejeni sobi sprostijo ob zvokih brenčanja čebel in vdihavanju aerosolov. V okolici čebelnjaka smo z zasaditvijo medovitih rastlin in dreves zasnovali učno pot na kateri obiskovalci pobližje spoznajo medovite rastline in drevesa.

Cilji projekta: Postavljen čebelnjak, urejena učna pot, informativna tabla, izdaja zloženke čebelarstva v slovenskem in italijanskem jeziku, izdaja zloženke turistična pot v slovenske, angleškem in italijanskem jeziku, 12 organiziranih delavnic s petimi različnimi temami, film, registracija dopolnilne dejavnosti na kmetiji, spletna stran čebelarstva v italijanskem in slovenskem jeziku, članek v Idrijskih novicah.

Rezultati projekta: Operacija prispeva k razvoju turizma, podjetništva, večji kakovosti življenja na podeželju, medgeneracijskemu druženju, vključevanju oseb s posebnimi potrebami, izboljšanju zdravja obiskovalcev, ohranjanju naravne in kulturne dediščine, varovanju okolja z zasaditvijo medovitih rastlin in dreves in uporabo solarne energije.

Vir financiranja:
Aktivnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.

Trajanje projekta:
01.01.2020 – 31.12.2020

Partnerji v projektu: Iztok Jereb, Turistično kulturno društvo Kanomlja, Društvo upokojencev Idrija, Varstveno delovni center Vrhnika – Idrija.

Aktivnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Za vsebino je odgovoren Iztok Jereb. Organ upravljanja določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Povezava na spletno stran Evropske komisije, namenjene EKSRP (https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl) in na spletno stran PRP (https://www.program-podezelja.si/sl/).

 

Medeni krog

Zadetkov: 566